



Migration, Ageing, and the Future of Care

Provisional Programme

Date & Time: 25 October 2023 (Wednesday); 1:00 - 4:15 PM (Manila Time) **Venue**: Lecture Hall 1, School of Statistics New Bldg., University of the Philippines, Diliman, Quezon City

Running Time: 3 hours and 15 minutes

TIME	ΤΟΡΙϹ	PERSON-IN-CHARGE
1:00-1:10 PM 10 mins	Overview of the Forum and Introduction of Participants	Moderator: Ms. Katrina Guanio <i>Program Specialist</i> Bankers Without Borders Grameen Foundation
1:10-1:20 PM 10 mins	 Introduction to the Forum Rationale for the forum topic in the context of the UN Convention for the Rights of the Older Persons 	Ms. Marizen A. Santos <i>Division Chief</i> International Obligations Monitoring Division (IOMD) Commission on Human Rights (CHR)
Session 1: The Case of Retired, Returning, and Reintegrating Older Overseas Filipino Workers		
1:20-1:35 PM 15 mins	Leaving No One Behind: Reintegrating Ageing OFWs	Dr. Michelle G. Ong <i>Professor</i> Department of Psychology, University of the Philippines Diliman
1:35-1:50 PM 15 mins	Community-based Approach to Sustainable Reintegration of Ageing OFWs	Mr. Federico C. Ripalda III Senior Labor Employment Officer and the Reintegration Section Head Migrants Resource Center Public Employment Service Office Quezon City Local Government
1:50-2:05 PM 15 mins	The Call for Social Protection of Retired, Returning, and Reintegrating Older OFWs	Asec. Venecio Legaspi Assistant Secretary for Reintegration National Reintegration Center for OFWs (NRCO) Department of Migrant Workers Intramuros, Manila
2:05-2:25 PM 20 mins	Q&A and Discussions	Moderator: Ms. Katrina Guanio <i>Program Specialist</i> Bankers Without Borders Grameen Foundation

UP-CIFAL Philippines 3F, School of Statistics New Building, Quirino Avenue corner Kalaw Street, University of the Philippines Diliman, Quezon City, Philippines 1101. +63 2 981-8500 loc 3511 cifalphilippines@up.edu.ph cifal.up.edu.ph

2:25-2:40 PM 15 mins	Mental Health Break	
Session 2: The Role of the Older Persons in Caring for OFWs' Children Left Behind		
2:40-2:55 PM 15 mins	Older Persons as Care Providers and the Implications to an Ageing Population	Dr. Grace T. Cruz <i>Professor</i> University of the Philippines Population Institute (UPPI)
2:55-3:10 PM 15 mins	Opportunities and Challenges to the Inclusion of Older Person Household Heads	Cong. Rodolfo Ordanes <i>Representative</i> , Senior Citizens Partylist <i>Chair</i> , Committee on Senior Citizens Congress of the Philippines – to be confirmed
3:10-3:25 PM 15 mins	Narratives from the Older Persons Providing Care for Children Left Behind	Ms. Ma. Lorelei M. Salvador Social Welfare Officer V Social Services Development Department (SSDD) Quezon City Local Government
3:25-3:45 PM 20 mins	Q&A and Discussions	Moderator: Ms. Katrina Guanio Program Specialist Bankers Without Borders Grameen Foundation
3:45-4:00 PM 15 mins	Synthesis & Reflections for Policy Prospects	Mr. Emmanuel E. Daez Acting Executive Director National Commission of Senior Citizens
4:00-4:15 PM 15 mins	Awarding of Certificates	Dr. Michelle Palumbarit <i>OIC Director</i> UP-CIFAL Philippines